دل نوشته های یک دوست... | ||
محل دفن سر امام حسین علیه السلاماز مجموع آنچه نوشته شد، امکان حضور اهلبیت علهیمالسلام در اربعین سال 61 ق بر مزار امام اثبات شد، اما آیا در خارج و واقع نیز چنین حادثهای اتفاق افتاده است؟ در پاسخ باید گفت: - چنانکه نوشته شد - برخی نویسندگان، همانند ابوریحان بیرونی و شیخ بهائی، تصریح کردهاند که حضور اهلبیت علهیمالسلام در روز بیستم صفر بوده است. افزون بر این، قراین و شواهد دیگری برای اثبات این مسئله وجود دارد که میتوان به آنها استناد کرد که عبارتاند از: محل دفن سر امام، الحاق سر امام به بدنش توسط امام سجاد علیهالسلام در روز اربعین و وجه استحباب زیارت اربعین.
1- محل دفن سر امام: در این که سر امام حسین علیهالسلام کجا دفن شده است، منابع تاریخی شیعه و سنی گزارشهای گوناگونی آوردهاند تا آنجا که شش قول در این باره گفته شده است. قول اول: سر به بدن ملحق شده است. این قول مشترک میان شیعه و سنی است. علمای شیعه، از جمله شیخ صدوق (متوفای 381 ق)، سید مرتضی (متوفای 436 ق)، فتال نیشابوری (متوفای 508 ق)، ابن نما حلی، سید ابن طاووس (متوفای 664 ق) شیخ بهایی و مجلسی این قول را بیان کردهاند. شیخ صدوق و پس از او، فتال نیشابوری در این باره مینویسند: علی بن حسین علیه السلام همراه زنان (از شام) خارج شد و سر حسین علیهالسلام را به کربلا باز گرداند. (1) سید مرتضی در این باره میگوید: روایت کردهاند که سر امام حسین علیهالسلام با جسد در کربلا دفن شد. (2) ابن شهر آشوب بعد از نقل سخن فوق از سید مرتضی، از قول شیخ طوسی نقل کرده است که به همین سبب (ملحق کردن سر امام به بدن و دفن آن) زیارت اربعین (از جانب امامان علهیمالسلام) توصیه شده است. (3) ابن نمای حلی نیز نگاشته است: آنچه از اقوال بر آن میتوان اعتماد کرد، آن است که بعد از آن که سر امام در شهرها گردانده شد، به بدن بازگردانده شد و با جسد دفن شد. (4) سید ابن طاووس نوشته است: اما سر حسین علیهالسلام، روایت شده که سر برگردانده شد و در کربلا با جسد شریفش دفن شد و عمل اصحاب بر این معنا بوده است. (5) مجلسی، یکی از وجههای استحباب زیارت امام حسین علیهالسلام را در روز اربعین، الحاق سرهای مقدس را به اجساد توسط علی بن حسین علیهماالسلام بیان کرده است. (6) وی در جای دیگر بعد از نقل اقوال دیگر در این باره مینویسد: مشهور بین علمای امامیه آن است که سر امام همراه بدن دفن شده است. (7) برخی اندیشمندان اهل تسنن نیز این قول را بیان کردهاند: ابوریحان بیرونی (متوفای 440 ق) در این باره مینویسد: و فی العشرین ردّ راس الحسین علیهالسلام الی مجثمه حتی دفن مع جثته...؛ در روز بیستم (صفر)، سر حسین علیهالسلام به بدنش ملحق و با آن دفن گردید. (8) قرطبی (متوفای 671 ق) مینویسد: امامیه میگویند که سر حسین علیهالسلام پس از چهل روز به کربلا بازگردانده و به بدن ملحق شد و این روز نزد آنان معروف است و زیارت در آن روز را زیارت اربعین مینامند. (9) قزوینی نیز نگاشته است: روز اول ماه صفر، عید بنیامیه است، چون در آن روز، سر حسین علیهالسلام را به دمشق وارد ساختند و در روز بیستم آن ماه، سر ایشان به بدن، باز گردانده شد. (10) مناوی (متوفای 1031 ق) نوشته است: امامیه میگویند: پس از چهل روز از شهادت، سر به بدن بازگردانده شد و در کربلا دفن شد. (11) قول دوم: در کنار قبر امیرالمومنین علیهالسلام؛ (12) قول سوم: مسجد رقه در کنار فرات؛ قول چهارم: بقیع نزد قبر مادرش فاطمه علیهاالسلام؛ قول پنجم: دمشق؛ قول ششم: قاهره. (13) بررسی و تامل در این اقوال، این نتیجه را در بردارد که دیدگاه اول، یعنی الحاق سر به بدن، مشهور و مورد اعتماد و عمل علمای شیعه است، از این رو این قول قابل اعتنا و پذیرش است و بنا بر گزارشهای تاریخی - چنانکه اشاره شد - این الحاق در روز بیستم صفر سال 61 بوده است.
2- الحاق سر به بدن: این مسئله از بازگشت اهلبیت علهیمالسلام به کربلا جدا نیست، زیرا - چنان که گفته شده است - بنا بر قول مشهور، این کار توسط امام زینالعابدین علیهالسلام صورت گرفته است. (14) و هیچ گزارش تاریخی وجود ندارد که امام سجاد علیهالسلام در زمان دیگری به کربلا آمده باشد، بنابراین، حضور اهلبیت علهیمالسلام بر قبر امام نیز باید روز اربعین اتفاق باشد.
3- وجه استحباب زیارت اربعین: در باره وجه استحباب زیارت اربعین، دو امر بیان شده است. یکی، روایت امام عسکری علیهالسلام است که در آن، زیارت اربعین یکی از علایم مومن دانسته شده، و دیگری تعلیم زیارت اربعین به صفوان بن مهران جمال توسط امام صادق علیهالسلام است. پرسشی که در این باره مطرح است آن است که آیا وجه و انگیزه استحباب میتواند تنها عامل حضور یک صحابی بر قبر امام حسین علیهالسلام در روز اربعین باشد یا در این روز باید وقایع دیگری اتفاق افتاده باشد؟ بنابراین، الحاق سر مطهر امام حسین علیهالسلام به بدن و حضور اهلبیت علهیمالسلام (که در میان آنان امام معصوم، یعنی امام سجاد علیهالسلام حضور داشت) برای الحاق سر به بدن و زیارت قبر حضرت تنها میتواند وجه استحباب زیارت اربعین را توجیه کند، چنانکه مجلسی یکی از وجوه محتمل استحباب زیارت اربعین را همین موارد، بیان کرده است، (15) و شیخ طوسی نیز وجه توصیه امامان علهیمالسلام را به زیارت اربعین، مسئله الحاق سر به بدن دانسته است. (16)
جمعبندی و نتیجهگیریاز مجموع آنچه گذشت روشن شد که اگر چه از نظر اخبار تاریخی و حدیثی، اثبات حضور اهلبیت علهیمالسلام در روز اربعین بر سر مزار سیدالشهداء علیهالسلام چندان آسان نیست، اما با توجه به قراین و شواهدی که برای حضور اهلبیت علهیمالسلام در کربلا در بیستم صفر سال 61 بیان شد، پذیرفتنی است که اهلبیت امام حسین علیهالسلام در این روز موفق به زیارت مزار سیدالشهداء علیهالسلام شدهاند.
پینوشتها: 1- شیخ صدوق، الامالی، مجلس سی و یکم، ص 232؛ فتال نیشابوری، روضة الواعظین، ص192و مجلسی، بحارالانوار، ج 45، ص 140. 2- رسائل المرتضی، ج 3، ص 130. 3- مناقب آل ابیطالب، ج 4، ص 85 و مجلسی، بحارالانوار، ج 44، ص 199: «قال الطوسی رحمة الله: و منه زیارة الاربعین». 4- نجم الدین محمد بن جعفر بن نما حلی، مثیرالاحزان، ص 85. 5- سید ابن طاووس، اللهوف فی قتلی الطفوف، ص 114. 6- مجلس، بحارالانوار، ج 98، ص 334. 7- همان، ج 45، ص 145. 8- بیرونی، الاثار الباقیه عن القرون الخالیه، ص 331. 9- محمد بن احمد قرطبی، التذکرة فی امور الموتی و امور الاخره، ج 2، ص 668. 10- زکریا محمد بن محمود قزوینی، عجائب المخلوقات و الحیوانات و غرائب الموجودات، ص 45. 11- عبدالرووف مناوی، فیض القدیر، ج 1، ص 205. 12- ابن قولویه قمی، کامل الزیارات، ص 84؛ کلینی، الکافی، ج 4، ص 571- 572؛ ابوجعفر محمد بن حسن طوسی، تهذیب الاحکام، ج 6، ص 35- 36 و ابن شهر آشوب، همان، ج 4، ص 85. 13- سبط ابن جوزی، تذکرة الخواص، ص 265- 266؛ سید محسن امین عاملی، اعیان الشیعه، ج 1، ص 626- 627 و همو، لواعج الاشجان، ص 247- 250؛ محمدامین امینی، همان، ج 6، ص321- 337. قاضی طباطبائی ضمن اشاره به اقوال در این موضوع و دفاع از قول به الحاق سر به بدن، اقوال دیگر را در این باره نقد و بررسی کرده است. ر. ک: تحقیق درباره اول اربعین حضرت سیدالشهدا علیهالسلام، ص 303 به بعد. 14- مجلسی، بحارالانوار، ج 45، ص 145 و همو، جلاء العیون، ص 407. 15- مجلسی، بجارالانوار، ج 98، ص 334. 16- ابن شهر آشوب، مناقب آل ابیطالب، ج 4، ص 85. اللهم صل علی محمد وال محمد وعجل فرجهم فرا رسیدن اربعین حسینی تسلیت باد التماس دعا
[ پنج شنبه 86/12/9 ] [ 8:59 صبح ] [ حمید رضا ]
دل ســـودا زده ام نـــــاله و فریاد کند هر زمان یاد غم سید سجاد کند بیگمان اشک به رخساره بریزداز چشم هر که یادی ز گرفتاری آن راد کند بــــود در تاب تب و بسته به زنجیر ستم آنــــکه خلقی زکرم از الم آزاد کند بجـــــــز از شرم ستمگر نشنیدم دگری با تن خسته کسی اینهمه بیداد کند تن تب دارو اسیری و غم کوفه و شام وای اگر شکوه این قوم بر اجداد کند خون ببــــارد زغم مرگ پدر در همه عمر چونــــــکه از واقعه کرب و بلا یاد کند غیر زینب که بُد آن قافله را قافله دار کس نبودی که بر آن غمزده امداد کند نتوان ماتم ســـــــجاد نوشتن خسرو دل اگر سنگ بود نالــــــــــه و فریاد کند سالروز شهادت امام الساجدین حضرت علی بن حسین (ع) بر همگان تسلیت باد اللهم صل علی محمد وال محمد و عجل فرجهم التماس دعا [ سه شنبه 86/11/2 ] [ 6:46 صبح ] [ حمید رضا ]
گام به گام با کاروان عشق
کاروان کربلا پس از وداع با پیامبر(ص) و حضرت زهرا (س) و امام مجتبی(ع) شبیکشنبه بیست و هشتم رجب سال شصت هجری مدینه را به سوی مکه ترک نمودند.امام حسین(ع) از بیعت با یزید خودداری کرده و شبانه همراه خانواده خویش از مدینه بهمکه حرکت نمود. یک جامعه نمونه در این کاروان متجسم بود. در دل تاریکی از کورهراههای بیابانها گذر کردند و منزل به منزل راه سپردند. یک ماه و چند روز از بیابانها و کوهستانها گذشتند و در هر منزل از خود، ردّی از روشنایی و کرامت باقی نهادند. روز سوم شعبان سال شصت هجری درست در روز میلادامام حسین (ع) کاروان امام به مکه رسید و در محلة شعب علی در خانه عباس بنعبدالمطلب اقامت گزید. مردم مکه به استقبال و دیدار خاندان پیامبر(ص) آمدند. در اینایام که در آستانه برگزاری مراسم حج بود بسیاری از مسلمانان از سراسر قلمرو اسلامی به مکه میآمدند و این فرصت مناسبی برای امام حسین (ع) و خاندان پیامبر بود تا با مردم صحبت کنند و نسیم آزادی در مکه وزیدن گیرد. از سوم شعبان تا هشتم ذی الحجه که امام حسین (ع) از مکه به قصد کوفهعزیمت نمود بیش از چهارماه در مکه اقامت داشتند. در این مدت، مردم گروه گروه با امامحسین(ع) تماس میگرفتند و ابراز وفاداری و حمایت میکردند. در دهم رمضان نامهای از سران و اعیان کوفه به امام حسین (ع) رسید که در آن نامه از امام دعوت شده بود به کوفه برود تا کوفیان به رهبری امام با یزید بجنگند. امام در پاسخ نامههای مکرر سران و مردم کوفه، مسلم بن عقیل (پسر عمویخود) را به کوفه فرستاد تا میزان صحت گفته کوفیان را به اطلاع امام برساند. با اعزام مسلم بن عقیل به کوفه، هجده هزار نفر از مردم کوفه با امام بیعت کردند و مسلم خبر این بیعت و وفاداری را به امام ارسال داشت. لیک با تغییر یافتن حاکم کوفه وضعِ مردم نیز تغییر یافت. ابن زیاد از طرف یزید بن معاویه به عنوان حاکم کوفه انتخابشد و با فریب و توطئه و قتل و کشتار، مردمِ کوفه را از همراهی با مسلم بازداشت تا جایی که مسلم در یک جنگ نابرابر به تنهایی با سربازان ابن زیاد جنگید و سرانجام دستگیر و به شهادت رسید. همزمان با این واقعه و مطلع شدن یزید از نهضت امام حسین (ع) و فعالیتهایایشان سپاهی را به فرماندهی عمر بن سعد جهت دستگیری یا قتل امام حسین (ع) به مکه اعزام نمود و امام (ع) وقتی از ماجرا آگاه شد دیگر نتوانست منتظر رسیدن نامه مسلم بن عقیل باشد و ناچاراً در هشتم ذی حجه مکه را به قصد کوفه ترک نمود. حرکت کاروان امام از هشتم ذی حجه تا دوم محرم که به کربلا رسید، حرکتی بود برای بیدار نمودن انسانهای تمامی تاریخ. این کاروان، منزل به منزل راه میسپرد تاآمیزهای از عظمت و عزت و مظلومیت را بر صفحات تاریخ بنگارد و سرانجام این کارواندر دهم محرم 61 هجری حماسهای را آفرید، حماسه عشق، حماسه هویت انسانی،حماسه عاشورا. روز شمار این حماسه، شمارش لحظاتی است که انسانهایی عاشق از فراز اینروزها به معراج رفتند و در هر منزلی از خود خاطرهای به جای نهادند، خاطرهای که هرقصه آن درسی از عزت نفس و کرامت ذاتی انسان کامل امام حسین (ع) میباشد. روز شمار فاجعه کربلاپانزدهم رجب 60 ه . ق: مرگ معاویه و شروع خلافت یزید بن معاویه. ـ نامه یزید به والی مدینه جهت اخذ بیعت با امام حسین (ع). اواخر رجب 60 ه . ق: رسیدن نامه یزید به والی مدینه و عدم بیعت امام حسین (ع) با یزید. بیست و هشت رجب 60 ه . ق: حرکت امام حسین (ع) از مدینه به سوی مکه (روز یکشنبه) سوم شعبان 60 ه . ق: ورود امام حسین (ع) به مکه و سکونت آن حضرت و خاندانش در خانه عباس بن عبدالمطلب. (حضور امام در مکه مدت چهار ماه و چند روز بوده است). دهم رمضان 60 ه . ق: وصول نامه مردم کوفه به امام حسین توسط عبدالله بنسبع الهمدانی و عبدالله بن وال تمیمی. دوازدهم رمضان 60 ه . ق: وصول یکصد و پنجاه نامه از کوفه به امام حسین (ع) توسط قیس بن مسهر و عبدالرحمن بن عبدالله و عماره بن عبید. چهاردهم رمضان 60 ه . ق: وصول نامه سران و مردم کوفه به امام حسین (ع)توسط هانی بن هانی السبیعی و سعید بن عبدالله النخعی. پانزدهم رمضان 60 ه . ق: حرکت جناب مسلم بن عقیل به سوی کوفه. ـ ارسال نامه توسط امام به رؤسای بصره. پنجم شوال 60 ه . ق: ورود جناب مسلم بن عقیل به کوفه و بیعت هیجده هزار ازمردم کوفه با مسلم هشتم ذی حجه 60 ه . ق: ورود عمر بن سعد با لشکری انبوه به مکه برایدستگیری امام حسین (ع) (چهارشنبه) ـ حرکت امام از مکه به سوی کوفه. ـ ورود ابن زیاد به کوفه و محاصره قصر ابن زیاد توسط مسلم و یارانش. نهم ذی حجه 60 ه . ق: توطئة ابن زیاد و پراکنده شدن یاران مسلم ـ ـ جنگ مسلم با سپاه ابن زیاد. ـ هواخواهی عباس بذائی (قرهداغی) از مسلم و شهادت او به دست سربازان ابنزیاد. ـ شهادت مسلم بن عقیل و هانی بن عروه در کوفه به دستور ابن زیاد. ـ فرود آمدن کاروان امام در «ابطح» و پیوستن ابن ثبیط بصری و فرزندانش به امام. ـ فرود آمدن کاروان امام حسین در مکانی به نام «تنعیم» در دو فرسنگی مکه. ـ فرود آمدن امام در «صِفاح» و دیدار فرزدق شاعر با امام. ـ فرود آمدن کاروان امام در «وادی العقیق» و پیوستن عون و محمد فرزندانحضرت زینب (س) به کاروان امام. ـ فرود آمدن امام در «وادی الصّفرا». ـ فرود کاروان امام در «ذات عِرق» و پیوستن گروهی از مسلمانان به امام. ـ فرود کاروان امام در «حاجِر» در ناحیة «بطن الرمه» و نوشتن نامهای به مسلم بنعقیل و شیعیان کوفه و ارسال آن توسط قیس بن مسهر صیداوی. پانزده ذی حجه 60 ه . ق: فرود کاروان امام در «فَیْدْ». ـ فرود کاروان امام در «اجفُر». بیست و دوم ذی حجه 60 ه . ق: شهادت میثم تمار (صحابه امام علی) در کوفهتوسط ابن زیاد. ـ ارسال نامه امام به کوفه توسط عبدالله بن یقطر (برادر رضاعی امام). بیست و ششم ذی حجه 60 ه . ق: ورود کاروان امام به «زروُد»، نزدیکی«خزیمیه». ـ پیوستن «زهیر بن قین» به امام. ـ ورود کاروان امام به منطقه «زباله» در نزدیکی کوفه. ـ رسیدن خبر شهادت مسلم بن عقیل و هانی بن عروه به امام. ـ ورود کاروان امام به «ثعلبیه» و توقف شبانه در آنجا. ـ ورود کاروان امام به «القاع» ـ ـ عبور کاروان امام از «درة العقبه» در نزدیکی بیابانهای کوفه. ـ ورود به «شراف» و توقف شبانه در آنجا. بیست و هفتم ذی حجه 60 ه . ق: روبهرویی کاروان امام با سپاه حر بن یزیدریاحی. ـ قرار گرفتن کاروان امام در دامنه کوه «ذو حُسَمْ». ـ جلوگیری حرّ از حرکت کاروان امام به سوی کوفه. ـ حرکت کاروان امام به منطقه «البیضه». بیست و هشتم ذی حجه 60 ه . ق: عبور کاروان امام از «عُذیبِ الهجانات». ـ رسیدن خبر شهادت عبدالله بن یقطر در کوفه به دست ابن زیاد. ـ عبور کاروان امام از قادسیه. ـ فرود کاروان امام در «قصر بنی مُقاتل» و توقف شبانه در آنجا. دوم محرم 61 ه . ق: فرود کاروان امام به کربلا (روز پنجشنبه). ـ حرکت عمر بن سعد با لشکری انبوه به کربلا. سوم محرم 61 ه . ق: ورود سپاه عمر بن سعد به کربلا. ششم محرم 61 ه . ق: تجمع بیست هزار سپاهی در سپاه عمر سعد. ـ رسیدن نامه ابن زیاد به عمر بن سعد مبنی بر بستن راه رودخانه فرات به رویکاروان امام. ـ آمادگی گروهی از قبیله بنی اسد برای پیوستن به امام و حمله چهارصد نفر ازسپاه عمر سعد به آن قبیله و کشتار آنان. هشتم محرم 61 ه . ق: حرکت حضرت عباس با بیست و هشت نفر [یا سی سوار وبیست پیاده با بیست مشک آب] به طرف رود فرات و آوردن آب بعد از درگیری با مأمورانعمر بن سعد. ـ ملاقات شبانه امام با عمر سعد. ـ صدور فرمان جنگ توسط ابن زیاد. هم محرم 61 ه . ق: حرکت لشکر عمر بن سعد به سوی کاروان امام. ـ مهلت خواستن امام از عمر بن سعد برای یک شب. ـ آوردن اماننامه توسط شمر برای حضرت ابوالفضل و برادرانش و خودداری آناناز پذیرفتن اماننامه. ـ آمادهسازی کاروان امام برای جنگ فردا. دهم محرم 61 ه . ق: وقوع فاجعة جانسوز کربلا و شهادت امام حسین (ع) و هفتاد و دو تن از یاران وفادارش (جمعه یا شنبه). ـ غروب دهم محرم: غارت خیام امام و آتش زدن آنها. ـ اسیر گرفتن بازماندگان کاروان امام. ـ اسب تاختن بر جسد شهدا. ـ فرستادن سر شهدا به کوفه. یازدهم محرم 61 ه . ق: حرکت اسرا به سوی کوفه. دوازدهم محرم 61 ه . ق: ورود کاروان اسرا به کوفه. ـ سخنرانی حضرت زینب و ام کلثوم و فاطمه در کوچههای کوفه. ـ دفن شهدا در کربلا توسط جمعی از مردم قبیله بنی اسد. ـ سخنرانی ابن زیاد در مسجد کوفه و اعتراض عبدالله عفیف به ابن زیاد ودستگیری و شهادت عبدالله، به دستور ابن زیاد. پانزدهم محرم 61 ه . ق: حرکت کاروان اسرا از کوفه به شام. اول صفر 61 ه . ق: ورود کاروان اسیران به شام (بعد از هجده روز). ـ سخنرانی حضرت زینب (س) در کاخ یزید. ـ سخنرانی امام سجاد (ع) در مسجد جامع شام. بیستم صفر 61 ه . ق: ورود جابر بن عبدالله انصاری به کربلا برای زیارت. ـ ورود کاروان اسیران به کربلا برای زیارت مزار شهدا. ـ حرکت از کربلا به مدینه. ـ ورود کاروان اسیران به مدینه. ـ سخنرانی امام سجاد در دروازه مدینه. ـ ورود به مسجد النبی و زیارت حرم مطهر پیامبر. پانزدهم رجب 62 ه . ق: وفات حضرت زینب (س). منازل مسیر کاروان امام از مکه تا کربلا منزل اول: ابطح منزل دوم: تنعیم منزل سوم: صِفاح منزل چهارم: وادی العقیق منزل پنجم: وادی الصّفرا منزل ششم: ذاتِ عِرق منزل هفتم: حاجِر منزل هشتم: فَید منزل نهم: اِجفَر منزل دهم: خُزَیمیّه منزل یازدهم: شقوق منزل دوازدهم: زرود منزل سیزدهم: ثعلبیه منزل چهاردهم: زباله منزل پانزدهم: القاع منزل شانزدهم: عقبه منزل هفدهم: قرعاء منزل هجدهم: مغیثه منزل نوزدهم: شراف منزل بیستم: ذَوحُسُم منزل بیست و یکم: البیضه منزل بیست و دوم: عُذیب الهجانات منزل بیست و سوم: قصر بنی مقاتل منزل بیست و چهارم: نینوا منزل بیست و پنجم: کربلا منابع: ( 1ـ با کاروان امام حسین (ع) از مدینه تا کربلا، بهاء الدین قهرمانی نژاد شائق، انتشاراتشکوری، قم، 1378 ش. 2ـ پیامآور عاشورا، سید عطاءالله مهاجرانی، انتشارات اطلاعات، تهران، چاپ چهارم،1376 ش. 3ـ تحقیق درباره اول اربعین حضرت سید الشهداء، سید محمد علی قاضی طباطبائی،تبریز، چاپ دوم، 1397 ه . ق. 4ـ حماسهسازان کربلا، محمد سماوی، ترجمه: عقیقی بخشایشی، دفتر نشر نوید اسلام،قم، 1369 ش. 5ـ خورشید بر نیزه، دکتر نورالله حسینخانی، انتشارات مسعی ـ نشر خیرالله، تهران، چاپاول، 1379 ش. 6ـ لهوف، سید بن طاووس، ترجمه: دکتر عقیقی بخشایشی، دفتر نشر نوید اسلام، قم،چاپ چهارم، 1378 ش.. 7- راهنماى تبلیغ ؛ از طر یق سایت بنیاد اندیشه اسلامی ) اللهم صل علی محمد وال محمد وعجل فرجهم التماس دعا [ دوشنبه 86/11/1 ] [ 12:0 صبح ] [ حمید رضا ]
روز عاشورا تا به قتلت عدو شتاب گرفت چرخ را سخت اضطراب گرفت (منابع: شعر از غلامرضا سازگار) فرا رسیدن عاشـــــورای حسینی بر همـــــگان تسلیت باد اللهم صل علی محمد وال محمد وعجل فرجهم التماس دعا [ شنبه 86/10/29 ] [ 12:0 صبح ] [ حمید رضا ]
چهار حادثه مهم شب عاشورا (منابع : الملهوف، ص39. و. نفس المهموم، ص230. و. الامام الحسین و اصحابه، ص257. و امالی شیخ صدوق، مجلس30 ) فرا رسیدن عاشورای حسینی بر عاشقان آن حضرت تسلیت باد اللهم صل علی محمد و ال محمد وعجل فرجهم التماس دعا [ جمعه 86/10/28 ] [ 12:0 صبح ] [ حمید رضا ]
روز نهم ( منابع: همان، ج2، ص89. و انساب الاشراف، ج3، ص184. و الملهوف، ص38. و ارشاد، شیخ مفید، ج2، ص91. ) فرا رسیدن تاسوعای حسینی بر عاشقان آن حضرت تسلیت باد اللهم صل علی محمد وال محمد و عجل فرجهم التماس دعا [ جمعه 86/10/28 ] [ 12:0 صبح ] [ حمید رضا ]
روز هشتم ( منابع : وقایع الایام، ج5، ص27؛ مقتل الحسین، خوارزمی، ج1، ص244. و کشف الغمة، ج2، ص47. و بحارالانوار، ج44، ص388.و ارشاد، شیخ مفید، ج2، ص82. ) اللهم صل علی محمد وال محمد وعجل فرجهم التماس دعا [ پنج شنبه 86/10/27 ] [ 7:54 صبح ] [ حمید رضا ]
روز هفتم (منابع: انساب الاشراف، ج3، ص180 و ارشاد شیخ مفید، ج2، ص86 ) اللهم صل علی محمد وال محمد وعجل فرجهم التماس دعا [ چهارشنبه 86/10/26 ] [ 12:0 صبح ] [ حمید رضا ]
روز ششم (منابع:بحارالانوار، ج44، ص386 ) اللهم صل علی محمد وال محمد وعجل فرجهم التماس دعا [ سه شنبه 86/10/25 ] [ 12:0 صبح ] [ حمید رضا ]
روز پنجم (منابع: عوالم العلوم، ج17، ص237.و مقتل الحسین(مقرّم)، ص199) اللهم صل علی محمد وال محمد وعجل فرجهم التماس دعا
[ دوشنبه 86/10/24 ] [ 12:0 صبح ] [ حمید رضا ]
|
||
[ قالب وبلاگ : ایران اسکین ] [ Weblog Themes By : iran skin] |